Pamätáte sa na VTV?

>> piatok 16. januára 2009


Bola tu s nami 5 rokov. Zanechala po sebe nielen vysoké dlhy, ale i dodnes vysielaný formát Aj múdry schybí. Vysielať začala ešte pred Markízou. VTV - Vaša televízia.



Šírenie signálu
VTV získala licenciu na vysielanie v káblových rozvodoch 24. 11. 1993, vysielať začala 22. 4. 1995. Bola to druhá súkromná celoplošná slovenská stanica, prvá bola stanica DCTV (Danubius Cable TV). Licencia na satelitné vysielanie bola VTV udelená 29. 5. 1995. Išlo o vtedy pomerne rozšírené analógové satelitné vysielanie, ale cez nie príliš atraktívnu družicu EUTELSAT II F2. Takmer všetci vlastníci satelitných súprav mali svoje paraboly nasmerované na družicu ASTRA (pozícia 19,2˚východne), kde bola najširšia ponuka volných (Free TV) programov. Boli to najmä vtedy veľmi populárne nemecké stanice RTL, SAT 1, PRO 7, VIVA, VIVA 2, DSF, Kabel 1 ale i v angličtine vysielané Cartoon Network, Eurosport a CNN. Diváci ktorí sa nechceli vzdať kvôli VTV pestrej palety programov z družice Astra a chceli sledovať VTV museli zainvestovať do kúpy ďalšie konvertora pripadne do natáčania z motorom. Spolu s káblovými rozvodmi predstavoval individuálny príjem cez satelit divácky potenciál pohybujúci sa okolo 60% obyvateľstva, čo je porovnateľné s televíziou Markíza, ktorá bola po štarte dostupná pre 61 % obyvateľstva (svoj signál Markíza šírila len cez 7 terestrických vysielačov a káblové rozvody). Jedna vec je divácky potenciál, druhá vec je skutočnosť. VTV po spustení satelitné vysielania nebola dostupná ani vo všetkých káblových rozvodoch a nie to ešte u majiteľov analógových satelitných súprav. Ešte dnes vidieť na slovenskom vidieku staré zhrdzavené paraboly, nakúpené počas satelitného boomu v prvej polovici deväťdesiatych rokov nasmerované na pozíciu Astra 19,2˚východne, ale ľudia postupne vymieňajú svoje analógové prijímače za digitálne a parabolu natáčajú na pozíciu Astra 23.5˚východne, kde vysiela platforma SkyLink. Jednoducho povedané - VTV nedokázala presvedčiť ľudí aby si jej príjem zabezpečili.

Rozbeh televízie, reklama
Štart a rozbeh televízie z marketingového hľadiska bol katastrofou. O štarte novej súkromnej slovenskej televízie väčšina ľudí netušila. I napriek tomu, že mala reklamný spot na konkurenčnej STV 1, ten ale potenciálnemu divákovi nič bližšie nepovedal, len to, že začala vystielať VTV. Skutočná dostupnosť VTV sa odhaduje medzi 30 až 40% obyvateľstva. V roku 1998 padlo rozhodnutie vedenia VTV prejsť na digitálne satelitné vysielanie. Netreba zatým hľadať žiadne sledovanie moderných trendov, rozhodli financie. Keďže analógové satelitné vysielanie stálo ročne okolo 100 miliónov Sk a počet divákov prijímajúcich VTV cez satelit (analóg) bol pomerne malý(motivácia na zabezpečenie príjmu VTV po začatí vysielania dravej komerčnej televízie Markíza v roku 1996 klesla na minimum kde aj zostala, Markíza totiž svoje ľahko dostupné terestrické pokrytie veľmi rýchlo rozširovala). Digitálne vysielanie bolo pre televíziu lacnejšou alternatívou ako ju dostať do káblových rozvodov po celom Slovensku. Po prechode na „digitál" individuálny príjem takmer vymizol, keďže digitálne prijímače boli v tej dobe drahé.
VTV dlhý čas neprerušovala filmy reklamou, výnimkou bol hlavný večerný film, ktorý predeľovala krátkymi správami a pripojila k tomu občas i reklamu. Reklama na VTV pripomínala skôr regionálnu televíziu ako celoplošný kanál. Veľkí inzerenti VTV takmer ignorovali, na VTV ste nenašli reklamu na známi prací prášok, žuvačky, dámske vložky či značkovú elektroniku. Boli to viac menej prezentácie malých firiem s uvedením kontaktnej adresy a telefónneho čísla. Postupom času pribudli spoty štátnych firiem a firiem blízkych politickej strane HZDS. Reklama na SPP(zmysel pre čistý úmysel – Slovenský plynárenský priemysel), Naftu Gbely ( So silou zeme!) či Druhú obchodnú ( Prvá – kde treba!) a Mäsokombinát Kabát sa stali nedeliteľnou súčasťou vysielania televízie VTV. Sledovanosť televízie sa podla vtedy používanej pomerne nepresnej metódy denníčkových prieskumov pohybovala okolo 1%.



Programová ponuka


Programing televízie možno hodnotiť po rozelelení do 3 etáp:
I. etapa: 1995 -1996,
II. Etapa: 1997 -1998,
III. Etapa: 1998 -2000.


I. Etapa: Štart televízie

Pohľad na programovú štruktúru z tohto obdobia naznačuje, že sa jej tvorcovia neinšpirovali štandartnými komerčnými stanicami ( v ČR už vysielala Nova), ale vytvorili si program ktorý sa páčil im, hlavne čo sa týka vlastných formátov. Plán vysielať divadelné predstavenie v komerčnej televízii, či dlhodobá absencia seriálov hovorí za všetko. Televízia mávala vo vysielaní prestávku medzi 12. a 16. hodinou, namiesto monoskopu vyplnená opakovaním telextových stránok, pretože tento čas nedokázala programovo vyplniť, . Akvizície pozostávali z troch filmových balíkov: balík slovenských filmov( Medená veža, Vlčie diery atd.-) , balík českých filmov (Slunce, seno, ..., atd.), balík zahraničných prevážne béčkových filmov (tento balík vysielala i televízia Cable plus Film ale objavil sa i v TV NOVA). Z VTV sa postupne stala reprízová televízia (niektoré filmy reprízovala i 4 krát v priebehu roka).

II. Etapa: Úpadok televízie
VTV sa nesnažila konkurovať Markíze ani STV, pretože to finančné problémy televízie nedovolili. Povesť reprízovej televízie si televízia v tomto období upevnila. Počet repríz stúpol, pričom počet vysielaných titulov oproti predchádzajúcemu obdobiu klesol.

III. Etapa: Nový začiatok
V roku 1998 po predaji 51% podielu spoločnosti VTV Cable TV spol. s r. o. spoločnosti TV Plus Vladimíra Poóra dostala VTV finančnú injekciu. V septembri sa uskutočnil vo VTV relaunching, televízia bola posilnená balíkom filmov a TV seriálov (Zmija, Ochranca, ...). Pribudli i nové formáty napr. Dvanástka (obdoba ranného vysielania vysielaná na obed), alebo Pošepky (erotická relácia).
Filmy a seriály sa však postupne minuli a televízia začala opäť programovo stagnovať. Nasledovali ďalšie majetkové presuny, ale tie už VTV nezachránili pred jej koncom (Január 2000).

Filmy:
Filmovú ponuku tvorili spočiatku predovšetkým tkz. béčkové filmy, ale našlo sa miesto aj pre slovenskú a českú klasiku. Béčkové filmy obsahovali i známe vtedy u nás veľmi populárne VHSkové hity ako Dvojitý zásah, séria Karate tiger, Scanners a pod. Tie sa viackrát zreprízovali a neskôr ich nahradili filmy ešte nižšej kategórie C (alebo skôr Z, ale taká asi neexistuje). Veľmi zaujímavým titulom je komédia s Terence Hillom Don Camilio, tú reprízovala v určitom období VTV takmer každý mesiac.


Video: Karate Tiger: Neustupuj, nevzdávaj sa

I. Etapa:
Karate Tiger 1 – 4, Scanners, Phantasm, , Maniac Cop, Nonstop Trable z mojim dvojníkom, Žena menom Harry, Nežní zmätkári 1 a 2, Dvaja nosáni tankujú super, , Návštevníci), Ninja Korytnačky , Pohrebná akadémia, Voskové múzeum I,II, Bourák , Ultra Force, Hitman, Zlomok sekundy, Temný anjel,Cyborg Cop I,II, Dolly, vraždiaci duch, Oceľ a krajky, Abrahám, Gašparko zabijak, Super Mario Bros, Americky kickboxer, Podnikajte vo väzení, Dom milosrdných sestier, Kúzelník, Bohovia sa museli zblázniť v Číne, Taffin, Guyver, tajomný hrdina, BAT 21, Dom veselých duchov, Ski akadémia, Jazdec v čase, Inseminátor, Majster kickboxu, Lethal Woman, 2002: The Rape of Eden, Strašiak z univerzity, Veľký návrat, Temná veža, Mesiac 44, Laserová misia, Blade Boxer, Americký samuraj, Trávnikár, Prečo ja?, Ťah jazdcom,

II. Etapa:
Súboj policajtov, Donato a dcéra, Trestanec F.T.W, Dvojitý ciel, Lovec tieňov II., Vraždiaci Ninja, Lunar Cop, Kukuričné deti III, Rodeo Joe, Don Camilio

III. Etapa:
Bažanti – nech žije sloboda, Bažanti – nebezpečné známosti, Bažanti kontra Dracula, Dieťa na prenájom, Terminátorka, Železné päste, Sexmisia, Rockmánia, Biela Veľryba, Police Story, Dračie dvojčatá,

Spravodajstvo
Napriek prepojeniam majiteľov VTV na HZDS, bolo spravodajstvo relatívne objektívne. Najmä keď porovnávame s vtedajšou STV (riaditeľ Igor Kubiš), ale i Markízou, ktorá istý čas preferovala stranu SOP. Hlavná spravodajská relácia sa nazývala Denník VTV.
VTV uškodilo odvysielanie programu pod názvom Utajení svedkovia(kauza Michal Kováč ml.).



Šport
I keď televízia neustále zápasila s finančnými problémami, vysielala ako jediná TV stanica priame prenosy Slovenskej futbalovej superligy. Známi je spor s TV Markíza ohľadom exkluzívnych vysielacích práv na vysielanie prenosov, kedy sa nakoniec Markíza rozhodla kapitulovať a namiesto plánovaných prenosov slovenskej ligy zakúpila prenosy Ligy Majstrov (UEFA Champions Legue). Medzi športových redaktorov VTV patril i Dušan Gabáni (dnes uvádza šport na TA 3). Šport si po celý čas vysielania televízie narozdiel od filmov udržiaval solídnu úroveň.

Zábava
Asi najznámejšia zábavná relácia, ktorá vznikla pre VTV je Aj múdry schybí s Oliverom Andrásym a Elenou Vacvalovou. Relácia bola vysielaná bez divákov z televízneho štúdia z papierovo vyzerajúcim nábytkom. Pred odchodom do Markízy vzniklo pár epizód i s divákmi v hľadisku.. Po ukončení spolupráce Olivera a Eleny s VTV, sa ich relácia i naďalej objavovala na obrazovkách v nespočetných reprízach (viac repríz nemal asi ani Uragán na STV).
Na VTV sa v začiatkoch objavili i relácie Apropo VTV (Noga, Skrúcaný, Piško, Filip a Radič), Piškošou (Rasťo Piško) a Dôchodcovia.
Pár epizód si na VTV odkrútilo i Koleso šťastia – zábavno súťažná hra predtým vysielaná na STV 1.

Iné relácie
TeenAge –relácia pre mladých, Unipoker –audiotextová hra, O.K.K.O. – od kamery k obrazovke – relácia o zákulisí VTV, VTV Reality – relácia venovaná predaju realít, Teletrh – trh práce, VéTéVláčik –detská relácia, Tenisky – detská relácia, Vtipnejší vyhráva, Bez dresu – športová talkshow, Film a Video, Tourclub – relácia o cestovaní,


Seriály:
I. a II. Etapa:
Ron a Tanja, Nedotknuteľní, High Tide, Dobrodružstvá čierneho žrebca, Biely Tesák, TV 101, Doktor z hôr, Snežná rieka, Emil z Loennebergu, Degrassi Junior, High, Airwolf, Viliam Tell, Loving,
III. Etapa: Zmija, Ochranca, Vražedné pobrežie, Baywatch Nights, Ženatý zo záväzkami, Modrí psi, Čo dokáže láska, Pusinka,


Tváre VTV: Jozef Pročko, Marek Orel, Robo Beňo, Marcel Jánošík, Dušan Gabáni, Karol Polák, Katarína Brichtová, Bibiana Ondrejková, Oldo Hlaváček, Ivo Hlaváček, Zuzana Fialová.

Riaditelia VTV:
Bohuslav Géci (na začiatku vyielania sa táto funkcia nazývala prezident VTV), Ján Izák, Vladislav Kríž, Ladislav Milko, Tatiana Heldová.

3 komentárov:

Anonymný 19. septembra 2009 o 21:32  

Zdravim, chcem sa spytat ci neviete ako sa volal skvely dokumentarny serial o lietadlach ktory vysielala na VTV. Uz dlho hladam niekoho co si ho nahraval no neviem ani ako sa presne volal... Dakuejm.

Anonymný 27. novembra 2012 o 15:07  

Zdravim, ten dokumentarny serial o lietadlach sa volal GREAT PLANES a da sa stiahnut na nete ale len v anglickom jazyku.

K[r]alo 27. júla 2015 o 5:56  

Ahojte,

mna by zaujimalo ci je mozne sa dostat k archivu relacie Level Majstrov. V jednom z dielov som ucinkoval a chcel by som ho ziskat :)

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP